Bij het leggen van betonplaten is een goede voorbereiding cruciaal voor het succes van uw project. Zo dient er een gelijkmatig dragende ondergrond aanwezig te zijn, zodat de betonplaten de juiste draagkracht bieden voor de aslast. Deze gelijkmatig dragende ondergrond krijgt u door de ondergrond eerst te egaliseren. Door de ondergrond te egaliseren zorgt u ervoor dat er geen zwakke plekken in uw verharding ontstaan. Hierdoor voorkomt u dat er problemen optreden zoals verzakking van de ondergrond. Zodra er een gelijkmatig dragende ondergrond aanwezig is, worden de betonplaten geplaatst. De Keij maakt samen met u een berekening van de juiste betonplaten voor uw erfverharding. Het is namelijk van belang dat de betonplaten de aslast van machines en voertuigen kunnen dragen. De medewerkers van De Keij geven advies welke betonplaten het meest geschikt zijn voor uw terrein. Bij het gebruik van verkeerde betonplaten heeft u namelijk de kans dat uw erfverharding beschadigt.
VERSCHILLENDE HIJSSYSTEMEN
Het leggen van betonplaten geschiedt met een hijssysteem en vacuümliften. De meeste betonplaten zijn namelijk voorzien van hijsgaten en bevinden zich in het midden van een betonplaat. Door hijshaken in de hijsgaten te steken kunnen betonplaten op de juiste plaats gelegd worden. De hijsgaten verschillen vaak per fabrikant. Bij het gebruik van verkeerd materiaal kunnen betonplaten beschadigen, uit het hijssysteem vallen of ongelukken gebeuren. Kijk daarom goed naar het materiaal en de vorm van de hijsgaten. Om de productiviteit voor het plaatsen van betonplaten te verhogen maken veel aannemers, zoals De Keij, gebruik van vacuümliften. De vrachtwagens van De Keij zijn voorzien van een autolaadkraan met een vacuüm hijssysteem (zuignap).
Met dit systeem kan de chauffeur gemakkelijk met de vrachtwagen naar de zandbaan rijden en de betonplaten op de juiste plaats leggen. Het proces kunt u bekijken in onze bedrijfsvideo. Met deze voorziening leggen zij snel en efficiënt de betonplaten op de zandbaan en is uw terrein in korte tijd verhard.
AFWATERING
Voor het leggen van betonplaten moet rekening gehouden worden met de afvoer van water en de voegafstand van de betonplaten. Om er voor te zorgen dat het (regen)water op een juiste manier afvoert liggen betonplaten onder afschot. Een afschot is het aanleggen van een bewuste helling, zodat het (regen)water goed kan afvoeren. Bij betonplaten leggen wordt een afschot van 0,8% tot 1,5% geadviseerd. Dit betekent dat het laagste punt van de verharding 0,8% tot 1,5% lager ligt dan het hoogste punt van de verharding. Het bepalen van het juiste afschot vergt enige vakmanschap. De Keij heeft sinds 1998 ervaring in het aanleggen van open verhardingen. Zij geven graag advies over het aanleggen van een terreinverharding met betonplaten.
BETONPLATEN LEGGEN
Betonplaten leggen met een vacuüm hijssysteem op een gelijkmatig dragende ondergrond is precisiewerk. Tijdens het betonplaten leggen is het belangrijk om rekening te houden met een voeg van 5mm tussen de betonplaten. Het gebruik van afstandhouders tussen de betonplaten zorgt voor een gelijkmatige voegafstand. Afstandhouders zijn houten latjes van 5 mm dik en voorkomen beschadigingen aan de betonplaten. Daarnaast is deze voegafstand handig voor het instrooien van zand na het leggen van de betonplaten. Het zand zorgt ervoor dat betonplaten niet verschuiven op de onderbaan.
BETONPLATEN LATEN LEGGEN DOOR DE KEIJ?
Heeft u specifieke vragen over het aanbrengen van een gelijkmatig dragende ondergrond? Of vragen over het leggen van betonplaten of Stelconplaten? Wilt u liever het hele project uit handen geven? Geen probleem! De Keij realiseert namelijk ook projecten vanaf het egaliseren van de ondergrond tot het leggen van betonplaten. Neem gerust contact met hen op of vul het contactformulier in.